INFORMATIE BETONVLOEREN

dilataties in betonvloer

Veel betonvloeren worden drempelloos en zonder dilataties aangebracht. Soms vraagt het bouwontwerp om een dilatatie. Meestal worden deze dilataties gezaagd. Door het zagen ontstaat een licht gekartelde zaagsnede. Maaswaal Beton vindt dit geen goede afwerking en heeft hier een oplossing voor gevonden.

Een Maaswaal Beton RVS dilatatieprofiel. Dit profiel wordt voor het storten aangebracht. Door de juiste profilering komt er in de woonbeton een strakke dilatatie. Maaswaal Beton, verzorgd tot in de details.

scheurvorming en wapening in betonvloer

Wapening zorgt ervoor, dat de oppervlaktespanning die ontstaat, verdeeld wordt over de gehele vloer. Zo wordt piekspanning op een bepaald punt voorkomen. Maaswaal Beton brengt extra veel wapening aan, zeker 2x zoveel, om zeer sterke reducering van de kans op scheuring te realiseren.

Ook brengt Maaswaal Beton extra wapening van 10 mm aan op de door Maaswaal Beton ingeschatte zwakke plaatsen. Door de jarenlange ervaring weet Maaswaal Beton precies welke plaatsen zwak zullen zijn.

De betonvloeren van Maaswaal Beton worden op een scheidingslaag aangebracht, om de gevolgen van krimp en uitzetting, zoals scheurtjes, te minimaliseren. Maaswaal Beton kan kans op scheurvorming van woonbetonvloeren terugbrengen tot nihil.

impregneren betonvloer

Met het aanbrengen van een extra bescherming, ontstaat er een kras vaste toplaag en kunnen vloeistoffen niet in de vloer indringen. Het impregneermiddel gaat fixeren met de vrije kalk en cement. De toplaag wordt nog dichter en slijtvaster.

Pas 3 à 4 weken nadat uw woonbeton is geplaatst, kan deze impregneer laag aangebracht worden. De PH van de vloer moet de juiste waarde zijn, voordat de impregneer laag aangebracht kan worden.

Slijtvaste en krasvaste toplaag

Woonbeton is kras vast. Door op het juiste moment te vlinderen, gaan de grove gedeelten van het beton naar de onderlaag. Fijnere delen komen naar het oppervlak. Zo ontstaat een glad oppervlak met een slijtvaste en dichte, massieve afwerking. Deze toplaag is niet meer poreus, waardoor deze kras vast is geworden.

Een gietvloer wordt niet gevlinderd. Deze wordt gegoten en droogt vervolgens op. Als een gietvloer uithard, ontstaan er poriën. Daardoor kan er bij een gietvloer meer krasvorming optreden dan bij een woonbetonvloer.

Vloerverwarming of vloerkoeling

Als u kiest voor een woonbetonvloer, dan kan er ook in dezelfde betonvloer ook vloerverwarming of vloerkoeling aangebracht worden. Een woonbetonvloer van Maaswaal Beton heeft dankzij de juiste samenstelling een perfecte temperatuurgeleiding, waardoor verwarming of koeling optimaal kunnen functioneren. Voor extra comfort.

Verwarmen van beton veroorzaakt uitzetting. Er treedt scheurvorming op. Dat kan voorkomen worden door de woonbeton boven een scheidingslaag aan te brengen. De woonbeton vloer wordt dan zwevend gelegd. Door een scheidingslaag te gebruiken die tevens isoleert, ontstaan er twee voordelen. De vloer kan schuiven, en u krijgt het meeste rendement van uw vloerverwarming.

Zonder isolatie zou de warmte naar de ondervloer trekken, wat verloren energie is. De isolatie heeft een dikte van 3 tot 4 mm. Ook kan er gekozen worden voor harde, geperste isolatieplaten. Deze hebben meer ruimte nodig, 5 tot 10 cm. Als deze extra hoogte geen probleem is, deze isolatie aan te raden.

Samenstelling woonbeton

Een woonbetonvloer is een harde, slijtvaste vloer van industriële beton. Beton bestaat uit natuurlijke bestanddelen zoals zand, grind, cement, en diverse mineralen. Door de goede verhouding en samenstelling kan de juiste vloer voor de juiste omstandigheid gecreëerd worden.

Ook kan het hardingsproces sneller of langzamer verlopen, afhankelijk van de samenstelling en de functie van de vloer. Bijvoorbeeld voor zo min mogelijk krimp in een woonbeton, of een vloer die bestand is tegen zout en chemicaliën.

Het beton voor woonbeton veroorzaakt weinig tot geen krakelee en weinig krimp, om scheurvorming te beperken. Ook is het beton zeer vloeibaar, om het goed te kunnen verwerken tijdens het storten, tot een vlak geheel. De woonbeton wordt met een betonpomp verpompt vanuit de vrachtwagen, via slangen, naar de woonruimte.

Hier wordt het beton met een laser op hoogte gebracht. Na het storten van het beton wordt deze ontlucht, met een speciaal ontworpen ontluchter. Het woonbeton krijgt hierdoor een zo groot mogelijke dichtheid. Daarna wordt het oppervlak met een lange rei gecontroleerd op oneffenheden en vlak afgestreken.

Scheidingslaag

Aan een perfect eindresultaat zitten eisen verbonden. Maaswaal Beton legt de woonbeton aan op een scheidingslaag. De vloer ligt dus los van de ondergrond. Dit noemt men een zwevende vloer, de vloer kan schuiven. Een betonvloer zal na het storten en vlinderen een bepaalde krimp geven, omdat hij altijd enigszins inklinkt.

Dat is immers de eigenschap van beton. De krimp is tussen 0,1 tot 2 mm, afhankelijk van de oppervlakte. Deze krimp heeft scheuren als gevolg. Dit is te voorkomen door verschillende goede voorbereidingen. De scheidingslaag is een van de factoren die hier een belangrijke rol in speelt.

Als de betonvloer vast zit aan de ondergrond, kan deze niet schuiven en neemt de oppervlaktespanning toe. Deze vergroot de kans op een scheur. De grootste krimp ontstaat in de eerste twee à drie dagen na het aanbrengen van het beton. Als een vloer is uitgehard na twee tot vier weken, is de krimp nagenoeg voorbij.

Betonvloer kleuren

De betonvloeren kunnen in verschillende kleuren gemaakt worden. In onze showroom zijn voorbeelden te zien. Mocht uw kleur hier niet bij zitten, dan kan Maaswaal Beton voor u een kleur monster maken. De kleur voor uw woonbeton vloer heeft een strakke, stoere uitstraling.

De kleur wordt al bij het mengen van de beton in de betoncentrale toegevoegd. De kleur zit dus door de hele betonlaag. Daardoor krijgt een Maaswaal Beton woonbeton vloer na het vlinderen die mooie beton uitstraling.

Als de kleur na het storten in de vloer gestrooid wordt, kan dit namelijk het gevlinderde effect beïnvloeden en komt er bij een beschadiging de orginele kleur weer in het zicht.

Wat is de dikte van woonbeton?

Een woonbeton is al van af 2,5 cm te leggen en kan tot wel 15 cm dik worden aangebracht, afhankelijk van de ondergrond en het al dan niet installeren van vloerverwarming of vloerkoeling is de meest gebruikelijke dikte 7-8 cm.

Onderhoud woonbeton en bescherming

Maaswaal Beton bepaalt per project in overleg met de gecertificeerde betoncentrales de samenstelling van het woonbeton. Dit zorgt voor een optimale kwaliteit en een onverwoestbaar resultaat.

U kunt uw vloer extra bescherming geven, door het laten aanbrengen van een impregneer laag. Dit speciale impregneermiddel beschermt de vloer tegen vocht en vuil. Het woonbeton is dankzij deze laag eenvoudiger in onderhoud. Na het impregneren is uw betonvloer ook minder gevoelig voor slijtage.

Bij gebruik van rolwielen onder stoelen en andere meubels moet men kiezen voor zachte, rubberen wielen. Vermijd harde kunststofwielen, omdat die in combinatie met zand een schuurpapier effect creëren. Vaak is de belasting van wielen steeds op dezelfde plek. Dan kan de vloer kaal worden. Dit effect treedt bij alle soorten vloeren op.

Bij de ingang van uw woning kunnen we een schoonloopmat verdiept aanbrengen in uw woonbetonvloer, zodat deze gelijk komt te liggen met uw vloer. De mat dient om het vuil en water op te nemen. Zorg ervoor dat de mat regelmatig wordt gereinigd want een vuile mat neemt geen vuil meer op.

Schoonmaak

Een woonbetonvloer maakt u schoon middels stofzuigen en dweilen met een speciaal onderhoudsmiddel. Dit middel reinigt de vloer en is tevens een voeding voor de impregneerlaag.

Onze kwaliteit

Mooie woonbetonvloeren hangen af van de voorbereidingen, het betonrecept, de timing en de manier waarop de werkzaamheden uitgevoerd worden. Maaswaal Beton heeft zoveel ervaring en weet precies welke activiteit wanneer in het proces plaats moet vinden.


MAASWAAL BETON

Delwijnsestraat 9b
5316 BA   Delwijnen (Zaltbommel)
Google maps

openingstijden showroom

Onze showroom is open van
maandag tot en met zaterdag.
Bezoek graag op afspraak.

contact

We zijn op werkdagen bereikbaar en helpen je graag.

WhatsApp
+31 418 712425
info@beton-vloer.nl

© Copyright Maaswaal Beton | Privacybeleid